Underarbete

Framstycke med vattulin

Framstycke med vattulin

Alla plagg behöver någon typ av stöd/fixering för att behålla sin form.

Det kan vara ett värmefixerat mellanlägg som klistras fast med hög temperatur och tryck. Det är det vanligaste sättet inom konfektionsindustrin. Hos en skräddare kan du också välja ett handsytt underarbete. Jag tillverkar plagg av båda typerna.

Om du väljer handsytt underarbete bygger jag upp plagget med hjälp av vattulin som formats med sömmar och pressning. Vattulin vävs av ull/lin och tagel. Det monteras sedan in i plagget med hjälp av en mängd olika stygn och band.

Fodret är till största del handsytt. Alla plagg som jag tillverkar har handsydda knapphål och handsydda kantstickningar. Fördelen med vattulin är att det håller formen. Det finns en stomme som man kan fästa t.ex. foderfickor och axelvaddar i. Det gör plagget mer hållbart. Det låter tyget behålla sin egen karaktär.

Den här arbetsmetoden är tidskrävande men ger ytterligare komfort och exklusivitet åt plagget.

När det gäller siden och andra ömtåliga material brukar jag använda dubblering. Det betyder att tyget förstärks genom att läggas ovanpå en tunn bomullsväv eller sidenorganza. Dubblering gör plagget starkare och minskar risken för skrynklor. Ett enkelt tyg kan också få en mer påkostad känsla med den här metoden.